Masterclasses / Studiofotografie

Studiofotografie

Marjon Steenbergen

 

In deze masterclass werk je in een grote, professionele reclamestudio waar je daglicht en filmische sferen leert te creëren zoals David Lynch en Wim Wenders. Met de hulp van een decorbouwer bouw je sets waarin je portretten maakt.

We laten ons ook inspireren door het werk van Johannes Vermeer. Deze meester van de schilderkunst is nog steeds een inspiratiebron voor vele, hedendaagse kunstenaars. We laten ons leiden door zijn indeling van de ruimte en creëren zijn beroemde licht. Je leert omgaan met verschillende lichtbronnen en het licht te ‘sturen’.
Er is ruimte om twee grote decors naast elkaar te bouwen en uit te lichten. We werken in kleine groepen.

De eerste dag staat in het teken van setbouw, styling, lichtdemonstraties en leer je omgaan met het programma Capture One.

De tweede dag bouw je zelf een set. Die licht je uit en je fotografeert je model. Alle ideeën zijn welkom, niets is te klein of te min. Al wil je een auto de studio inrijden voor een sfeervolle ‘David Lynch’ foto of een set bouwen a la Quentin Tarantino.

Programma

Dag 1

Ochtend:
Lezing over het licht van Vermeer.
Demonstraties en uitleg verschillende lichtsituaties.
Middag : Moodboards maken en planning, voorbereiding setbouw

Dag 2

Ochtend: Perfectionering decorbouw en uitlichten set
Middag : Fotograferen van de verschillende sets/portretten.
Er wordt rechtstreeks naar de computer gewerkt (Tethering) met behulp van het programma Capture One Pro.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Op dit moment kun je 1/3 van de kosten vergoed krijgen door PPO met een maximum van €2000 per jaar.

Cursusdagen

21 en 22 mei 2022

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

2 dagen, 6 uur per dag

Aantal deelnemers

Maximaal 8

Locatie

IJsselstein

Coaches

Marjon Steenbergen

Kosten

€  480,-  incl. btw

Docenten

Marjon Steenbergen

Marjon fotografeert voor grote meubelgiganten en bouwmarkten. In haar studio bouwt zij grote sets waarbij zij de volledige controle heeft over de styling en het licht. Zij weet hoe je een team moet aansturen met een decorbouwer, stylist en model.

Verhalen

Voor zangeres Amani Whittie wilde ik een mysterieuze ‘David Lynch’ foto maken. We hebben de auto de studio ingereden, gevuld met rook en hebben rode filters voor de flitsers gedaan. Voor mij was deze set echt een stap te ver voor mijn ervaring als fotograaf. Met hulp van Marjon is er een prachtig resultaat behaald.

Frederique Winterink

Sublieme lichtbeheersing

Als je in een studio de indruk van zonlicht wil creëren moet je rekening houden met de lichtrichting. Dat is nog niet zo eenvoudig als je bedenkt dat er buiten 1 lichtbron, heel ver weg is. En in de studio heb je, noodgedwongen verscheidene lichtbronnen nodig die veel dichterbij staan. Dat levert verschillen in lichtrichting op en soms zelfs dubbele schaduwen.