Masterclasses / Colormanagement

Color management voor pro’s

Gerlo Beernink

 

Colormanagement – Van camera tot printer

Zie je op je beeldscherm kleuren die niet gelijk zijn aan de kleuren met je print? Veel professionals in de (foto) grafische branche hebben moeite met kleurbeheersing.

Color management is essentieel als je controle wil hebben op de kleuren van je eindproduct. Van camera via monitor tot print. Je leert alles over kleurprofielen. Je krijgt de beheersing om te printen vanuit Lightroom zodat je altijd een optimaal en betrouwbaar resultaat hebt.

De heldere uitleg van fotojournalist, Zilveren camerawinnaar en techniek liefhebber Gerlo Beernink staat garant voor een beter begrip. Technisch staat niets meer in de weg om artistiek grootse prestatie te verrichten.

Aan het einde van de training  heb je controle over het printproces en weet hoe je foto’s in realistische kleuren kunt (laten) afdrukken en heb je geleerd hoe je je camera, laptop, computer en printers moet kalibreren.

Programma

Dag 1

 • Inleiding over het zien van kleuren en hoe we kleuren al dan niet goed beoordelen
 • Uitleg van kleurbeheer. In de workflow de juiste kleuren leren behouden.
 • Uitleg van het gebruik van profielen, werkruimtes en gamuts.
 • Een profiel maken voor je camera en die leren gebruiken in je beeldbewerkingsprogramma. We werken met de i1Display Pro calibrator van X-Rite en de bijbehorende software. Heb jezelf al een kalibrator dan neem je die mee.
 • We beginnen met het kalibreren van beeldschermen. Je kunt je eigen laptop, computer met beeldscherm, dan wel een iMac meenemen om te kalibreren.

Dag 2

 • De inrichting van de werkplek. De eisen die worden gesteld aan de helderheid en kleurechtheid van de lampen in je werkruimte.
 • Instellingen Photoshop en Lightroom nog eens goed doornemen.
 • Instellingen van Photoshop en Lightroom die nodig zijn om een goede print te maken.
 • Je kunt ook je eigen professionele printer meenemen.
 • We gaan verder met het kalibreren van beeldschermen. Je kunt je eigen laptop, computer met beeldscherm, dan wel een iMac meenemen om te kalibreren.
 • Deelnemers brengen een eigen bewerkte foto mee, die uitgeprint gaat worden op A3+ op onze Epson printer. De print neem je mee naar huis.

Alle informatie die behandeld wordt in de masterclass, krijg je in een uitgebreide reader mee naar huis. Testbestanden krijg je online tot je beschikking.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Op dit moment kun je 1/3 van de kosten vergoed krijgen door PPO met een maximum van €2000 per jaar.

Cursusdagen

18 en 25 mei 2022

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

2 sessies van 6 uur

Aantal deelnemers

Maximaal 10

Locatie

IJsselstein

Coaches

Gerlo Beernink

Kosten

€ 375,- incl btw

Docenten

portret_Gerlo_Beernink

Gerlo Beernink

Gerlo Beernink is een Nederlandse kunstenaar/ fotograaf. Hij studeerde wis- en natuurkunde aan de universiteit van Nijmegen. Vanaf 1981 fotografeert hij sociaal maatschappelijke onderwerpen voor o.a. de vakbonden, de Groene Amsterdammer, Time-life en Der spiegel. Zijn werk in bekroond met vele prijzen zoals de World Press Award en de Zilveren camera.

Zijn bijzondere interesse heeft de historie van fotografie. In dat specifieke vakgebied geeft hij ook college’s aan het Emerson College, Boston USA. 

Verhalen

Gerlo leert je in 2 dagen wat je zou moeten weten over kleurruimtes, profielen en hoe je je scherm moet kalibreren met alle do’s en don’ts.

De materie is best ingewikkeld, maar Gerlo weet dat begrijpelijk over te brengen met een vleugje humor.

Carmen

Ik vond het een heel nuttige Masterclass en heb veel geleerd. Ook kennis die latent wel aanwezig was, maar weggezakt, werd door Gerlo op een heldere manier tevoorschijn gehaald. Vragen werden goed beantwoord en alles werd geïllustreerd met duidelijke voorbeelden. Prima Masterclass, een aanbeveling.

Herman van Doorn

Ik ben heel blij met de workshop kleurmanagement van Gerlo. Gerlo kan moeilijk te begrijpen technische aspecten van digitale beelden uitleggen die ik direct kon toepassen in mijn werk als fotograaf.

Sinds ik deze workshop doe, twijfel ik niet meer aan de kalibratie van mijn monitor, noch aan de kleuren van mijn bewerkte foto’s. Hierdoor kan ik meer tijd besteden aan fotograferen en minder tijd achter het scherm – precies wat ik zocht!

Ik kan deze workshop ten zeerste aanbevelen aan zowel gevorderde amateur- als professionele fotografen.

Adrienne Norman