EXPOSITIE EIGEN STIJL & EIGEN ZAAK

2 juli 2022 | Newtonstraat 3 IJsselstein | 10.30 – 16.30 uur

Op 2 juli aanstaande sluiten zes fotografen het traject Eigen Stijl & Eigen Zaak af. In een expositie tonen zij het werk dat tijdens dit jaar tot stand is gekomen.

Loslaten

Alice is als “tulpenvrouw” altijd bezig met tulpen, gefascineerd door het groei en bloei proces van de tulp. Geraakt door de schoonheid van de virustulp en de 17e eeuwse tulpenvaas weet ze de tulp op een niet alledaagse manier vast te leggen.

Alice legt in de serie “Loslaten” waarbij ze heeft onderzocht wat de bloemkleur doet met het uitbloeien, deze sobere staat van tulpen vast met verschillende polaroid camera’s. Deze geven een unieke kleur. Zowel in de zwart wit-, als in de kleurtonen. Het versterkt de sfeer van het beeld. De polaroids uit de camera verwerkt Alice tot transfers welke ze op mooi papier legt waarbij de kleurenlaag zich net wat anders gedraagt dan het zwarte witte. Hoe dit uitpakt, is wat het is.

Als bloembinder en als fotograaf, laat Alice de technieken van het creëren van het arrangement en daarna het beeld los. De beelden laten het uitbloei proces tot en met het verwelken, soms totaal verwelken, van de tulp zien. Elk bloembeeld is gevat in een uniek kunstwerk.

Laat de verstilling die Alice ervaart bij het creëren van het beeld binnen komen en voel de emotie van het loslaten.

Website: https://alicevalk.nl/

 

Fotograaf

Alice Valk

“Het arrangement laat de vorm los, de tulpen laten de kleuren los, het materiaal is gericht op het loslaten en ik, ik heb perfectie als overtuiging losgelaten.”

“Nooit eerder heb ik zo het gevoel gehad dat wat ik nu doe zo passend is.”

Identiteit en verbinding

Naast zijn werk bij de gemeente Zaanstad, maakt David oprechte en bezielde portretten. Hij is nieuwsgierig in de ontmoeting met anderen. In zijn werk staat de vraag centraal hoe mensen naar zichzelf kijken. Het beeld dat mensen van zichzelf hebben, komt namelijk niet altijd overeen met het zichtbare beeld.

Zijn beelden roepen soms wat ongemak op om op die manier bij te dragen aan zelfreflectie en zelfinzicht. Wie ben ik en wie wil ik zijn? De portretten van David kenmerken zich door begrippen als kracht en kwetsbaarheid.

Daar ligt zijn toegevoegde waarde als portretfotograaf. Zijn beelden worden gebruikt op websites, folders en posters. Hij exposeert regelmatig met andere fotografen.

Website: http://www.beekgrafie023.com

Fotograaf

David Beekhuis

“ik denk en werk nog veel binnen het kader, terwijl er buiten het kader nog zoveel moois is te ontdekken”.

(on)zichtbaar licht

Anke richt zich voornamelijk op portretfotografie en uitvaartfotografie. Psychisch lijden, ziekte, de dood en de zorg én aandacht daaromheen zijn thema’s waar zij affiniteit mee heeft. Met haar werk maakt zij taboes rondom deze thema’s bespreekbaar.

Op gepaste en treffende wijze weet zij een tijdloze herinnering vast te leggen voor dierbaren en nabestaanden. Dit doet zij in samenwerking met uitvaartverzorgers.

Daarnaast specialiseert zij zich in de “wetplate collodion” techniek. Dit is een fotografisch procedé uit het begin van de fotografie ontstaan rond 1850. De noodzakelijke vertraging in de donkere kamer afgewisseld met de manier van werken als uitvaartfotografe, waarbij tijdsdruk en efficiënte vaak belangrijk zijn, vormen voor haar een perfecte balans.

Project: ’(on)zichtbaar licht’. Hier probeert Anke verder te kijken dan wat wij met onze eigen ogen kunnen zien. Leven wij in de waarheid? Welk perspectief is de werkelijkheid? Wat zie je als je iets probeert weer te geven wat je niet kunt zien? En hoe ziet dat eruit? Tijdens deze expositie is er een kleine sneak preview te zien van dit project.

Website: https://www.ankeolthof.nl/

 

Fotograaf

Anke Olthof

Dit traject heeft mij vertrouwen gegeven dat ik op de goede weg ben. Door goed te kijken naar wat ik belangrijk vind en dat te durven benoemen voel ik steeds meer ruimte voor mijn eigen creativiteit in mijn fotografie.

De overgang

Gedreven en gevoed door nieuwsgierigheid zet Gerda als ervaren fotograaf een volgende stap in haar artistieke ontwikkeling door de ongrijpbare beleving van tijd om te zetten in beeld.

Voor haar is fotografie een middel om verbindingen te leggen tussen de maker en de kijker. Waarbij de kijker expliciet wordt uitgenodigd om mee te doen door het delen van gedachten / reflecties. Het beeld vormt de aanleiding voor de toeschouwer om bewust te worden van de tijd die alomtegenwoordig en tegelijk ongemerkt een groot deel van ons “zijn” is.

Door het loslaten van kaders, vormgericht denken en fotografische regels wordt Gerda vaak met verwondering geraakt door het beeld dat zich gedurende het proces spontaan ontplooit. Deze intuïtieve manier van werken en openstaan voor wat ook daar in tussentijd opdoemt geeft haar richting en tegelijk ook de vrijheid om dit bij verschillende aan tijd gerelateerde thema’s toe te passen.

Voor het verkennen van nieuwe paden zet Gerda focus, volharding, creatief denken en flexibiliteit in om datgene wat er toe doet de zichtbaarheid te geven die het verdient.

“Het ongezegde waarnaar we op weg zijn kan zomaar binnen vallen als we het vertrouwde domein verlaten. (Michel de Montaigne 1533-1592)

 

Expositie: De Overgang
De impact van de overgang ervaart Gerda dagelijks. De enorme krachtbron aan hitte die van binnen uit zich een weg baant naar buiten is confronterend en doorbreekt structuren van het dagelijks leven.

De verstoring en de irritatie die dit bij Gerda teweeg brengt heeft ze omgezet in beeld. Met als doel het taboe te doorbreken en een inhoudelijke bijdrage te leveren aan een betere beeldvorming van de overgang.

Website: https://flowfotografie.nl/

 

Fotograaf

Gerda van Engelenhoven

Te durven vallen. Het hoeft niet goed genoeg te zijn..

Kijken naar kijken

Gebouwen en stedelijke ruimte zijn door en voor de mens gemaakt. Voor Teun is dit het decor om in te fotograferen. Hij onderzoekt hoe mensen zich verhouden tot de ruimte om hen heen.

Teun deelt in beeld zijn verwondering over dit samenspel tussen de mens en zijn omgeving. Fotografie is voor hem een geconcentreerde vorm van kijken. Hij fotografeert overwegend in een stedelijke omgeving, op straat, in publieke ruimten en in musea omdat daar de kans groot is dat vorm en interactie samenvallen.

Teun fotografeert al zijn hele leven. In 2019 rondde hij de Fotovakschool in Amsterdam af. Hij onderzoekt nu hoe hij zijn werk aan een breder publiek kan laten zien.

Expositie: Kijken naar kijken
De nu geëxposeerde foto’s geven een beeld van de mens in relatie tot kunst, ze laten zien hoe het gedrag van mensen wordt beïnvloed door een kunstwerk. Vijf van de getoonde werken zijn gemaakt in verschillende kunstmusea in Nederland en Denemarken.

Momenteel is Teun bezig met een serie over de “De vaandeldrager” van Rembrandt on tour. Gedurende een jaar is het schilderij elke maand in een museum in een andere provincie te zien. Teun onderzoekt welke plaats het krijgt in het verhaal van het museum, en hoe de bezoekers zich ertoe verhouden.

Er hangen twee foto’s als preview uit deze serie.

Fotograaf

Teun Bijkerk

Belangrijkste resultaat van de opleiding voor mij is dat ik veel helderder heb gekregen wat mijn eigen stijl van fotograferen is. Daarnaast heb ik het vertrouwen gekregen dat ik met mijn foto’s een verhaal kan vertellen dat ook interessant kan zijn voor een ander.